«أَعُوذُ بِاللَّهُ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ، بِسمِ اللَّهِ الرَّحمَنِ الرَّحِیمِ»
اگر کسی در ماه رمضان گذشته به حسب عذر شرعی مسافر بود، مریض بود ، امثال اینها، یا نَعُوذُبِاللَّهِ عمدا روزهاش را خورده بود، بعد از ماه مبارک رمضان در آنجایی که بیماری نداشت، یعنی عذری نداشت، در این یازده ماه قضای روزۀ ماه رمضان گذشتهاش را به مقدار همان روزههای قضا، باید روزه بگیرد، مثلا اگر وقت تنگ بشود، مثلا سال گذشته، یکی دو هفته مسافرت رفته بود، حالا هم که دو هفته مانده به ماه مبارک رمضان، این فرد احتیاط واجب باید این دو هفته را روزه بگیرد تا ماه رمضان. فرض کنید پنج روز مسافرت رفته باشد، تا پنج روز مانده به ماه رمضان مسئلهای نیست، پنج روز که باقی مانده بود، پنج روز را باید روزه بگیرد.
گاهی گفته میشود به اینکه اگر ما بخواهیم این روزههای قضا را بگیریم، ماه رمضان مریض میشویم، نمیتوانیم ماه رمضان، روزههای ماه رمضان را بگیریم، پس حالا میخوریم، در بعد ماه رمضان میگیریم. جواب: قضای روزهها را بگیر ماه رمضان شد إِن شَاءَ اللَّهُ مریض نمیشوی. حالا اگر شدی، آن موقع معذوری. این عذر نیست که بخواهی روزهی قضاهای پارسال را انجام ندهی، نخیر. قضاها رو بگیر و لو اینکه آن عذر را پیدا بکنی، و اگر نگرفتی خلاف کردهای، در این شبههای نیست. این ماه رمضان که آمد، برای هر یک روز از این روزههایی را که نگرفته، باید کفاره بدهد، اسمش کفارۀ تأخیر است که یک مدّ طعام میباشد، اما خیال نکند که این کفاره را داد، قضای روزه از گردنش ساقط میشود، نخیر، قضاها سر جایشان هستند، بعد باید قضاهایش را بگیرد، اما این جریمهای است برای خاطر اینکه نگرفته است. این مسئلهای است که اسمش را میگذارند، کفارۀ تأخیر.
اگر کسی در ماه مبارک رمضان بر اثر بیماری، روزهاش را افطار کرد و نمیتوانست بگیرد، و این بیماریاش تا ماه رمضان آینده ادامه پیدا کرد، در اینجا دیگر این معذور است و روزه قضا ساقط میباشد، یعنی دیگر قضا گرفتن بر این فرد واجب نیست، و لو اینکه ماه رمضان آینده که گذشت یکی دو سال دیگر حالش خوب شد و میتواند یک سال هم روزه بگیرد، اینجا قضا ساقط است، و اگر بیماری از ماه رمضان تا ماه رمضان آینده امتداد پیدا کرد، روزه برای او جایز نیست و قضا ساقط میباشد. اما در اینجا مسئله کفارۀ تأخیر نیست، کفاره برای بیماری است که کهولت سنی دارند، خانمهایی که بچه شیر میدهند، حامله هستند، مُقْربه هستند، این افراد برای هر یک روز، یک مدّ طعام به فقیر میدهند. اسمش کفارۀ تأخیر نیست چون قضا اصلا ساقط میباشد.
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»